Low-cost cestování aneb rady a triky, jak na cestách neutratit majlant

Procestovat různé kouty světa za co nejméně peněz? To je definice takzvaného low-cost cestování. Jak ale během cest zredukovat výdaje, a přitom si úplně neodepírat pohodlí? Přinášíme několik zajímavých tipů, které vám pomohou ušetřit.

Letenky za hubičku

Pokud chcete ušetřit, nelpěte na jedné konkrétní destinaci. Existují místa, která jsou finančně náročná a jen dostat se tam vás může stát majlant. Sledujte weby, které se specializují na akční letenky. Mezi ty nejznámější patří Pelikán, Kiwi, Cestuj levně, Honzovy letenky či Akční letenky. Pokud si nastavíte zasílání upozornění, ušetříte nejen peníze, ale také čas. Letenky vyhledávejte pouze se zapnutým anonymním režimem prohlížeče. Rezervační portály si totiž pamatují předchozí hledání a pokud zaznamenají, že hledáte konkrétní místo, začnou ceny zvyšovat.

Nejlevnější letenky seženete většinou mimo hlavní sezónu. Stejně tak bývá levnější a dostupnější ubytování. Zajímavá místa nejsou tolik přelidněná a většinou ušetříte také na vstupech. Výhodnější bývá také letecká doprava s více přestupy. Přitom nemusí jít nutně o nevýhodu. Pokud je čas na přestup delší, využijte jej k prozkoumání tamní lokality. K prohlídce si půjčte kolo, je to nejen ekologické, ale také levné.

Autobusem nebo vlakem? I to je možnost

Cestovat samozřejmě nemusíte jen letecky. Evropské destinace bývají snadno dostupné autobusovou či vlakovou dopravou. Autobusovou dopravu zajišťují například společnosti RegioJet či Flixbus. Vyzkoušejte vyhledávače Onlinebus či Vlakem.net. V případě, že plánujete více přesunů během několika dnů, pak je výhodné zakoupit na webu Interrail.eu vícedenní pasy, které vám umožní procestovat Evropu takřka bez omezení.

Dobrodruzi jistě ocení cestování spolujízdou, pro kterou  můžete v rámci ČR využít aplikaci BlaBlaCar. Další variantou je stopování, pro hledání nejlepších stopovacích spotů pak vyzkoušejte web Hitchmap.com. Při stopování ale mějte na paměti, že se jedná o nejméně bezpečnou variantu cestování. Když už se pro ni rozhodněte, cestujte minimálně ve dvou.

Další možností, jak ušetřit na dopravě, je využít noční spoje. Jízdenky bývají levnější, během cesty se vyspíte, a ušetříte tak i za ubytování. Ráno pak můžete rovnou vyrazit za objevováním. V cílové destinaci využijte k přepravě kolo, skútr nebo místní hromadnou dopravu. Oproti taxi či vlastnímu pronájmu auta je cena výrazně nižší. 

Vyměňte hotel za hostel

Další nákladnou položku představuje ubytování. Cena se samozřejmě odvíjí od úrovně komfortu. Levnější variantu noclehu nabízejí kempy a hostely. Pro vyhledávání ubytování využijte Booking.com či Trivago. Pokud byste rádi vyzkoušeli bydlení u domácích, hledejte přes Airbnb či Couchsurfing. Výhodou Couchsurfingu je bezplatné bydlení u místních, které spojuje vášnivé cestovatele napříč kontinenty. Mezi méně známé weby s nabídkou ubytování pak patří HomeExchange.com nebo WWOOF.net.

Ušetřete na místě

K obecným tipům,jak ušetřit během cest,patří například mít vlastní láhev s vodou, kterou si postupně doplňujete. Také si dopředu zjistěte, kolik si banka účtuje za výběr nebo platbu v cizí zemi. Někdy je lepší mít při sobě dostatek hotovosti v dané měně, případně existují různé aplikace na transfer peněz. Jídlo kupujte v tamních stáncích a lokálních restauracích, opět vás to bude stát méně, a navíc lépe poznáte místní kulturu. Cestujte nalehko, odbavení zavazadla stojí mnohdy totéž co plná letenka. Za dobrodružstvím se vydávejte s přáteli, rozdělení nákladů mezi více členů vám opět může ušetřit spoustu peněz.

Procestovat svět vás nemusí vyjít na statisíce. Pokud jste dostatečně flexibilní, nemáte jen jediný cíl a víte,kde hledat, můžete prozkoumat nejrůznější kouty světa, a přitom nezruinovat svoji peněženku. Nechte se ubytovat u místních, vyzkoušejte jejich lokální kuchyni, použijte místní dopravu a smlouvejte o ceně. Ať už však cestujete do zemí méně či více vzdálených, nezapomeňte na dobré cestovní pojištění. To vás sice bude stát pár stovek navíc, ale může vám ušetřit opravdu velkou sumu za případné zdravotní výdaje

(mraf)

 

Zdroje:

1. www.huskycz.cz/jak-na-low-cost-batuzkarske-cesty

2. www.hedvabnastezka.cz/top-15-tipu-jak-cestovat-levneji

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.