Vydejte se za místními lahůdkami napříč zeměkoulí

Cestování je o sbírání nezapomenutelných zážitků, které si chceme uchovat co možná nejdéle. Nedílnou součástí cestování bývá poznávání místní kultury a historie, ale také ochutnávání nových pokrmů. Provedeme vás nejzajímavějšími kulinářskými destinacemi a také vám poradíme, kam se obrátit v případě zažívacích potíží.

Lahodná Itálie

Čerstvé a jednoduché ingredience – na těch si zakládá italská gastronomie. Největší oblibě se v Itálii těší pizza, těstoviny, saláty a zmrzlina. Mějte však na paměti, že ty pravé italské chutě poznáte především v malých rodinných restauracích.

Pokud byste rádi vyzkoušeli i některé méně známé italské dobroty, začněte vynikajícím pokrmem z hovězích drštěk zvaným lampredotto. Tato specialita má svůj původ ve Florencii a jedná se o bulku plněnou směsí z vařených drštěk, rajčat a kořenové zeleniny.

Pokud nejste zrovna fanouškem pokrmů z vnitřností, mohla by vám zachutnat hustá polévka ribollita, jejímž základem jsou fazole, černá kapusta, česnek a tvrdý chléb.

Jsou libo šneci?

Gastronomie je velmi důležitou součástí i francouzské kultury. Téměř v každé vesnici ve Francii objevíte typickou pekárnu a řeznictví, a neméně důležité jsou také vesnické trhy. V kuchyni dominují především bylinky, sýry a kvalitní víno.

Za gastronomické centrum Francie je považován Lyon. Ačkoliv se toto město nevyrovná Paříži co do rozmanitosti mezinárodní kuchyně, drží si své místo v neobvyklých a vynalézavých uspokojeních chuťových pohárků.

Pro Lyon jsou typická malá rodinná bistra neboli buchons, která nabízejí místní speciality, které nenajdete nikde jinde na světě. Vyzkoušejte obalované smažené dršťky, vepřové klobásy, bylinkové sýrové pomazánky či pošírovaný knedlík ze sladkovodních ryb. Jídlo v takové „restauraci“ bude pro vás zážitek na celý život.

Naopak mezi známější jídla patří rybí polévka bouillabaissa (bujabéza), pečená zelenina ratatouille či burgundští šneci. Opomenout nesmíme ani typické sladké delikatesy crème brûlée, Paris–Brest, suflé či makronky.

Klidně až na druhý konec zeměkoule

V podobném duchu bychom mohli pokračovat po jednotlivých zemích Evropy. Španělské tapas, balkánské ražniči, britské fish and chips. Pojďme se ale podívat i do vzdálenějších destinací.

Asi žádná kuchyně se od české neliší více než japonská. Vyniká především používáním čerstvých a kvalitních surovin, zdravým jídelníčkem, v němž mají nezastupitelné místo ryby a mořské plody. Ne náhodou se největší rybí trh světa Cukidži nachází v Tokiu.

Absolutním základem japonské kuchyně je však rýže. Ta má navíc důležitý historický a náboženský význam. V minulosti se totiž používala jako platidlo, a ještě dnes slouží jako obětina buddhistickým božstvům.

Zvláštností pravých japonských restaurací je pak to, že se specializují vždy na jeden druh jídla, které podávají v nejrůznějších variantách. Typickými pokrmy jsou sushi, sashimi, ramen nebo udon. A pro opravdové fajnšmekry doporučujeme ochutnat nejjedovatější rybu fugu, která má vynikající maso, ale smrtelně jedovaté vnitřnosti. Připravovat ji tak smí pouze několik osvědčených kuchařů s licencí.

Jistota českého lékaře na telefonu

Každý stát na celém světě má své vlastní specifické chutě, unikátní ingredience a kulturu stolování, které dohromady vytvářejí jedinečnost té které země.

Cizincům se však může velmi snadno stát, že při poznávání světových chutí onemocní tzv. cestovatelskými průjmy. Například v Mexiku vás tak může postihnout Montezumova pomsta, v Egyptě zase Faraonova kletba. Společné mají jedno: většinou se jedná o akutní průjem, jehož původcem je bakterie. Proto si do lékárničky přibalte léčivé přípravky na akutní průjmové stavy, vhodná jsou také probiotika a rehydratační roztoky. A pokud by lékárnička přesto nestačila, máte možnost využit službu Český lékař na telefonu 24/7.

(mraf)

Zdroj:

www.radynacestu.cz/magazin/gastroturistika

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Vydejte se za místními lahůdkami napříč...

Cestování je o sbírání nezapomenutelných zážitků,...

Vyberte si nejlepší destinaci pro city...

Dny se zkracují, rána jsou chladná a často prší....

Necestujte daleko, krásy najdete i u...

Slovensko – země Jánošíka, brynzových halušek a...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.