Olympiádo v Paříži, vítej!

Olympijské hry ve Francii se nezadržitelně blíží. Paříž se tak na několik týdnů stane centrem dění světového sportu. Návštěva francouzské metropole během olympiády je jedinečnou příležitostí vidět nejlepší sportovce světa, zažít nezaměnitelnou atmosféru, zúčastnit se unikátních událostí a při té příležitosti si prohlédnout i největší skvosty Paříže.

Nováčci olympijských her

Olympiáda jako slavnostní událost opakující se každé čtyři roky zapojuje do dění pravidelně tisíce sportovců napříč světem. Ti se letos utkají v 329 medailových disciplínách různých sportů. Mezi nejmladší disciplíny letní olympiády patří například surfing, skateboarding či golf, naopak nejpopulárnějšími stálicemi zůstávají atletika, plavání, gymnastika nebo cyklistika.

Svoji premiéru zažijí na letošních olympijských hrách breakdance a BMX freestyle. Seznam olympijských sportů se tedy neustále rozrůstá. Kromě sportovních disciplín budou pro návštěvníky jistě zajímavé také samotné lokality, které budou jednotlivé disciplíny hostit.

Eiffelova věž s olympijskými kruhy

Symbol olympiády – ikonické kruhy – ponese po celou dobu her nejznámější dominanta Paříže Eiffelova věž. U její paty se pak odehraje utkání v plážovém volejbalu nebo soutěže judistů. Silniční cyklistika nás zavede na známý bulvár Champs-Élysées rozprostírající se od náměstí Place de la Concorde k majestátnímu Vítěznému oblouku. Zcela právem se bulváru někdy přezdívá srdce Paříže.

Náměstí Place de la Concorde bude hostit například basketbal 3 × 3, skateboarding či BMX. Maratonští běžci během závodu zavítají kromě Louvru až do vzdálenějšího městečka Versailles, kde se nachází nejznámější a jeden z nejkrásnějších zámků světa Château de Versailles. Kromě monumentální stavby a interiéru zámku vás okouzlí i přilehlá zámecká zahrada známá pro nespočet fontán a soch a také Grand Canal.

Nejen Paříž…

Olympijská klání nebudou probíhat samozřejmě pouze v Paříži. Ve druhém největším městě Francie a zároveň nejvýznamnějším obchodním přístavu Marseille budou o medaile bojovat jachtaři. Střelecké soutěže se odehrají ve francouzském národním střeleckém centru v Châteauroux.

Fotbal bude hostit dokonce šest měst, vedle Paříže například Lyon či Nice. Nejvzdálenější destinací, kde se uskuteční závody v surfování, pak bude ostrov Tahiti, zámořské území Francouzské Polynésie.

Olympiáda není jen sport

Olympijské hry však nejsou jen záležistostí sportu, mají daleko větší přesah. Hostitelská města nabídnou návštěvníkům širokou škálu kulturních akcí, včetně výstav či koncertů.

Pro milovníky jídla nabízí Francie gastronomické zážitky: luxusní vína, kvalitní sýry, čerstvé bylinky. Ne náhodou právě z Francie pochází legendární Michelinův průvodce, který vybírá ty nejlepší restaurace světa. Francouzská gastronomie byla navíc zařazena na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Při toulkách po Francii tak můžete ochutnat crêpes neboli palačinky, ratatouille, cassoulet, hovězí po burgundsku či šneky Escargots de Bourgog.

Olympiáda je mezinárodní svátek pro všechny příznivce sportu. Fanouškům nabízí nezapomenutelný zážitek, kdy mohou podporovat oblíbené sportovce přímo na místě. Je to možnost stát se součástí sportovní historie.

Ani ti, kteří sportu moc neholdují, ale rádi by zažili olympijskou atmosféru, nepřijdou zkrátka. Návštěva zahajovacího ceremoniálu bude jistě to pravé. Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří se chystají v nadcházejícíh dnech do Paříže, nezapomeňte na vhodné cestovní pojištění. Riziko krádeží je při této události samozřejmě daleko vyšší než obvykle.

(mraf)

Zdroj:

  1. Olympijské hry v Paříži 2024: historie, disciplíny, program akcí, vše, co potřebujete vědět o cyklistice. Online. Sortiraparis, 2024. https://www.sortiraparis.com/cs/zpravy/olympijske-hry-v-parizi-2024/articles/292453-olympijske-hry-v-parizi-2024-historie-discipliny-program-akci-vse-co-potrebujete-vedet-o-cyklistice
  2. Obrazem: 50 dnů před olympiádou přibyly na Eiffelovku ikonické kruhy. Váží 30 tun. Online. ČTK, 7. června 2024. Dostupné na: https://www.irozhlas.cz/sport/olympijske-hry/pariz-olympijske-hry-olympyjske-kruhy-eifellova-vez_2406071119_ank
  3. Letní olympijské hry 2024. Online. Wikipedie, 19. 7. 2024. Dostupné na: https://cs.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_olympijsk%C3%A9_hry_2024

 

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Necestujte daleko, krásy najdete i u...

Slovensko – země Jánošíka, brynzových halušek a...

Láká vás netradiční cestování? Co...

Sníte o exotické dovolené, při které se podíváte...

Olympiádo v Paříži, vítej!

Olympijské hry ve Francii se nezadržitelně blíží....

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.