Necestujte daleko, krásy najdete i u našich sousedů na Slovensku

Slovensko – země Jánošíka, brynzových halušek a tatranských štítů. Nejen proto patří Slovensko stále více mezi jedny z nejvyhledávanějších destinací. Pokud netoužíte vyloženě po dovolené u moře, vyrazte k našim sousedům, neuděláte chybu!

Země mnoha tváří

Slovenská nabídka zážitků je velmi pozoruhodná a pestrá. Kromě krásných a jedinečných přírodních oblastí může nabídnout skvělé lokality ke koupání včetně termálních lázní, malebné hrady a lidovou architekturu.

Nejen proto každoročně roste zájem turistů tuto výjimečnou zemi navštívit. Kromě toho, že nemusíte jezdit nikam daleko, je další výhodou také snadná domluva a porozumění, což ocení zejména starší generace. Na své si však přijdou i rodiny s dětmi.

Pro milovníky hor

Na Slovensku se rozprostírají nejmenší velehory světa – Vysoké Tatry. Jejich ostré štíty přitahují turisty z celého světa. Na nejvyšší vrchol Gerlachovský štít se sice nedostanete bez horského vůdce, druhý nejvyšší vrchol Lomnický štít však zvládnete i bez větší námahy prostřednictvím lanovky.

V Nízkých Tatrách je možné spatřit prastaré původní lesy, vynechat byste neměli ani Badínský vodopád nebo Demänovskou ledovou jeskyni. O něco nižší pohoří Malá Fatra leží jen kousek od českých hranic a nabízí návštěvníkům mimořádné scenérie.

Máte rádi soutěsky?

Vaši fyzickou kondici prověří národní park Slovenský ráj proslulý hlubokými a strmými soutěskami. Procházet budete po umělých lávkách, žebřících, využijete řetězy a skoby. To vše za zvuku bouření divoké vody a vodopádů.

Mezi nejznámější a také nejnavštěvovanější soutěsky patří Veľký Kyseľ, Veľký Sokol či Suchá Belá, proto vyrazte zavčas, ať se vyhnete frontám na žebříky. Slovenský ráj ukrývá přes 350 jeskyní včetně Dobšinské ledové jeskyně, která byla v roce 2000 prohlášena za národní památku UNESCO.

Pozor, medvěd!

Pokud hledáte nedotčené místo, kde jen výjimečně narazíte na hospodu, pak zavítejte do nejvýchodnější části Slovenska, kde se rozprostírá národní park Poloniny. Učaruje vám panensky čistá a divukrásná krajina plná bukových lesů.

Pro vzdálenější trasy můžete vyrazit dál za hranice s Polskem. Pokud se do této odlehlé části Slovenska chystáte, nezapomeňte nastudovat, jak se chovat v případě střetu s medvědem, protože šance na něj narazit je skutečně veliká.

Za vodními radovánkami

K jednomu z nejznámějších termálních komplexů patří Bešeňová, nejmladší a nejlépe vybavené zařízení. Nabízí kolem dvaceti bazénů, přičemž všechny jsou syceny geotermální vodou. Skvělá je také poloha Bešeňové, která je na dosah Tatrám. Po celodenní turistice v horách je tak relax v teplém termálním pramenu balzámem pro tělo i duši.

K hranicím bližší Trenčianské Teplice, které jsou zároveň nejstarší slovenské lázně, nabízejí například jedinečné turecké lázně Hammam pocházející z konce 19. století.

Historie na každém rohu

Nejrozsáhlejší hradní zříceninu střední Evropy naleznete právě na Slovensku. Jde o Spišský hrad, který je vidět na míle daleko a zcela právem je zařazen mezi památky UNESCO.

Další slovenský hrad je spojený s historkou o Čachtické paní, která se podle pověsti koupala v krvi zavražděných dívek, aby si co nejdéle uchovala svoji krásu a mládí. Řeč je o Čachtickém hradu.

Jestliže máte rádi lidovou architekturu, pak nejzachovalejší celek najdete v osadě Vlkolínec. Navíc se jedná o místo, kam ještě nepronikl masový turismus, takže vás tady čeká blažený klid.

Slovensko, malá země uprostřed Evropy. Během krátké doby můžete svoji dovolenou učinit romantickou, dechberoucí i adrenalinovou podle toho, do jaké části země zrovna zavítáte. Ačkoliv si u sousedů můžete připadat jako doma, nezapomeňte se však před cestou adekvátně pojistit.

(mraf)

Zdroj:

Slovakia.travel. Webové sídlo. Dostupné na: https://slovakia.travel

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Necestujte daleko, krásy najdete i u...

Slovensko – země Jánošíka, brynzových halušek a...

Láká vás netradiční cestování? Co...

Sníte o exotické dovolené, při které se podíváte...

Olympiádo v Paříži, vítej!

Olympijské hry ve Francii se nezadržitelně blíží....

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.